Pe data de 11 decembrie 2016 suntem chemati sa alegem un nou parlament. Lasand la o parte discutiile legate de politicieni, campanie, etc. in ultima vreme exista un trend din ce in ce mai puternic care afirma ca Romania sta foarte bine din punct de vedere economic- suntem gata sa depasim Grecia, Cehia, Ungaria la multi indicatori economici dintre care cel mai des mentionat este PIB (sau PIB la paritatea puterii de cumparare).
In euforia asta generala cred ca ar fi important sa urmarim cateva lucruri esentiale care spun o cu totul alta poveste si care ne arata ce ar trebui sa facem in urmatorii 4 ani:
a. Dreptul de proprietate- in Romania, dupa 26 de ani de post-comunism si economie libera, dreptul de proprietate este inca intr-un stadiu incipient. In Romania sunt inregistrate in sistemul informatic de cadastrare aproximativ 9 milioane de imobile (locuinte, terenuri, etc) dintr-un total de 40.000.000 de imobile- probabil numarul este obtinut de la autoritatile fiscale pe baza informatiilor de impozitare. (sursa: http://www.ancpi.ro/pages/home.php ). Potentialul de crestere al economiei romanesti este redus considerabil in acest fel, intrucat toate imobilele neinregistrate/necadastrate/neincluse in cartea funciara nu pot intra in circuitul economic, nu pot fi evaluate la adevarata valoare, nu pot fi aduse garantii la obtinerea de finantare pentru o activitate economica samd.
Respectarea drepturilor de proprietate este un aspect important, intrucat Romania se afla intr-o pozitie dificila in ceea ce priveste respectarea acestor drepturi. Pentru prima oara dupa multi ani, in indicatorii Indexului Libertatii Economice (Index of Economic Freedom) Romania a inregistrat in 2016 o scadere (comparat cu 2015) a respectarii drepturilor de proprietate. Si asa acestea erau evaluate la un nivel redus comparat cu tarile din zona noastra, chiar si Serbia are un punctaj mai bun. Urmare punctajului de anul acesta Romania este intr-o situatie mai proasta decat…Republica Moldova. Sursa: http://www.heritage.org/index/country/romania#rule-of-law
b. Mirajul PIB- in ultimii ani exista multe discutii legate de lacunele indicatorului PIB de a reflecta situatia economica a unei tari. PIB este un indicator al fluxurilor economice, nu al stocurilor. Plus ca nu ia in considerare multe aspecte- ecologice, sociale etc.
Romania poate avea un PIB in crestere, insa daca ne uitam la stocurile de avutie nationala atunci situatia nu este deloc placuta.
In primul rand Romania nu are o evidenta a avutiei nationale in ultimii 26 de ani. Toti politicienii fara exceptie sunt vinovati pentru aceasta situatie. Exista incercari timide, dar deocamdata fara rezultat. Exista discrepante majore intre diferitele rezultate, majoritatea dintre ele apartinand unor institutii internationale si nu din Romania:
http://www.ipe.ro/rjef/rjef3_12/rjef3_2012p80-96.pdf
http://www.cdep.ro/interpel/2016/5r9486A.pdf
Campania electorala si programul economic al partidelor ar fi trebuit sa abordeze aceste probleme, nici un partid nu a ridicat aceste probleme in discutie.