Cresterea TVA

Guvernul a anuntat cresterea TVA de la 19% la 24%.

Imediat producatorii s-au grabit sa anunte ca aceasta va necesita o crestere a preturilor de “minim 5%”. Explicatia este ca o parte din costurile lor sunt nedeductibile astfel incat cresterea TVA se “dubleaza” (neputandu-si deduce TVA cresterea acesteia se reflecta o data in cresterea costului de productie si a doua oara in cresterea pretului final de vanzare).

Am pus pe Google Docs o simulare a cresterii TVA foarte simpla, bazata pe impartirea costurilor de productie in deductibile si nedeductibile (incluzand aici si costurile carora nu li se aplica TVA- salarii etc) si in aplicarea unui procent de profit la costurile de productie.

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AuOTxCQi82RNdEZRZEtTNzI1ZkFob0Yxb2hXQUNvT3c&hl=en&authkey=CK6394gB#gid=0

Documentul este accesibil in mod liber si puteti face simularile dupa cum doriti, cu rugamintea de a introduce date doar in casutele marcate cu galben pentru a lasa si altora posibilitatea de a utiliza acest tabel.

Interesant este ca cresterea pretului final de vanzare prin modificarea TVA este independenta de marja de profit. Deci nu trebuie sa stim ce procent de profit aplica un producator la costurile sale pentru a determina cu cat se justifica majorarea pretului prin cresterea TVA. Singura informatie necesara este impartirea costurilor deductibile si nedeductibile.

Simularea aceasta arata ca se justifica o crestere de preturi intre 4.2% (toate costurile de productie au TVA deductibil) si 8.58% (toate costurile de productie au TVA nedeductbil).