Am compilat acum cateva luni pentru un prieten cateva cifre legate de bugetarii din Romania, in principal legat de numarul lor si de salariile pe care le primesc. Articolul este aici:
http://stoica.hotnews.ro/bugetarii-in-cifre-cati-sunt-cine-sunt-si-ce-salarii-au.html
Am incercat sa surprind in cat mai putine vorbe si cat mai multe cifre situatia sistemului de stat din Romania. Nu mi-am batut la momentul respectiv capul prea mult cu conceptualizarea termenilor folositi (si se pare ca rau am facut). De aceea am incercat sa revad ulterior sistemul de la care am pornit si sa imbunatatesc modul de definire al conceptelor astfel incat sa fie compatibil cu termenii si cifrele folosite de institutiile statului.
Ce este cel mai important (la capitolul autocritica) e ca am facut o confuzie intre sistemul public si cel bugetar. Ceea ce in articolul citat este prezentat ca sistemul public este de fapt sistemul bugetar (cei platiti din bugetul de stat) si viceversa (ceea ce e prezentat ca sistemul bugetar este de fapt sistemul public- al tuturor persoanelor angajate de catre stat). In apararea mea se pare ca nu sunt chiar singurul, chiar si Andreea Paul-Vass (consilier al primului-ministru) a folosit termenul de “sistem public” referindu-se la administratia publica, invatamant si sanatate (sistemul bugetar civil).
http://www.andreeavass.ro/blog/2009/08/spre-o-noua-relatie-intre-bugetari-si-contribuabili/
Nu mai vorbesc de confuziile din mass-media, unde cei doi termeni (sistem bugetar si sistem public) sunt folositi in mod repetat in situatii total gresite. Asta nu este o scuza, si eu am cazut in aceeasi capcana si rolul acestui articol este de a incerca o rectificare.
Acestea fiind spuse, as dori sa folosesc urmatoarele definitii in continuare:
– Salariatii bugetari sunt salariatii platiti direct prin bugetul de stat (in principal administratia publica, invatamantul, sanatatea si sistemul de aparare).
– Salariatii bugetari civili ar trebui definiti ca fiind salariatii bugetari mai putin cei din componenta armatei, serviciilor de securitate si altor organizatii ale statului cu caracter militar. Din cauza dificultatilor de estimare a numarului de salariati din anumite categorii (cercetare, activitati de spectacole, angajatii firmelor de stat care sunt subventionate prin bugetul de stat etc), am decis sa tratez alternativ salariatii bugetari civili ca fiind strict administratia publica, sanatatea si invatamantul.
– Salariatii publici sunt salariatii bugetari plus salariatii din organizatiile aflate in subordinea statului care isi gestioneaza singuri activitatea si nu prin bugetul de stat (regii autonome, companii ale statului). Salariatii publici reprezinta totalitatea angajatilor din institutii aflate in proprietate publica.
Nu as vrea sa intru in prea mare detaliu in aceste definitii, ele avand ca scop doar sistematizarea numarului de salariati din sistemul de stat si eventuala estimare a salariilor din fiecare domeniu. Eventualele “scapari” conceptuale pot avea doar o influenta minora asupra numarului de angajati din fiecare categorie.
Revizuirea cifrelor dupa aceasta “restructurare” conceptuala arata in felul urmator:
- Sistemul bugetar civil (administratia publica, invatamantul si sanatatea) am pornit de la un numar de aproximativ 998.000 persoane la sfarsitul lui 2008 (conform diviziunilor CAEN utilizate de INS- preluate in mare masura de institutiile statului).
O remarca foarte importanta legata de aceasta componenta a sistemului public: in diviziunile CAEN domeniile invatamant si sanatate includ si angajatii din sistemul privat (institutiile private de invatamant si spitalele/clinicile private samd). Acest lucru a fost subliniat si in acest articol:
Acest articol estimeaza ca 8% din angajatii din sistemul de invatamant si 14% din angajatii din sistemul de sanatate apartin sistemului privat si nu sunt platiti de catre stat.
Luand in considerare aceste cifre, in lipsa unor statistici clare estimam ca numarul bugetarilor civili din Romania (definiti strict ca administratie publica, invatamant si sanatate) este de 920.000 persoane.
Un articol interesant (unde bugetarii civili sunt definiti ca “bugetari”) pentru urmarirea evolutiei numarului bugetarilor civili in perioada 2000-2008:
Daca incercam sa definim bugetarii civili ca fiind totalitatea persoanelor platite din bugetul de stat (mai putin sistemul de aparare) atunci avem o cifra venind de la Andreea Vass-Paul pentru februarie 2010: 1.005.800 angajati (aici se includ angajatii din cercetare, firme de stat care functioneaza prin cel putin 50% subventii de la bugetul de stat etc).
2. Sistemul bugetar reprezentat prin totalitatea angajatilor retribuiti prin bugetul de stat. La numarul de angajati din sistemul bugetar civil (estimat in februarie 2010 la 1.005.800 angajati) trebuie sa adaugam numarul total de angajati din politie, armata, structurile de informatii, structurile de securitate si alte organizatii cu caracter militar din subordinea statului. Numarul de salariati din armata si politie este in jur de 90-100.000 angajati in fiecare din aceste structuri. Celelalte structure de informatii si securitate probabil ca isi pastreaza secret numarul de angajati si declara doar o parte din acestia, putem estima numarul lor undeva in jur de 50.000 in total. Astfel putem estima numarul angajatilor din sistemul bugetar la 1.250.000 angajati (aproximativ).
Exista situatii legate de numarul de angajati din partea Ministerului de Finante. Acesta estimeaza numarul total de angajati din sistemul bugetar este in februarie 2010 de 1.362.463 angajati.
3. Sistemul public include si angajatii firmelor de stat (statul are peste 50% din actiuni sau partile sociale). Este insa mai greu de obtinut o situatie detaliata a numarului de angajati pentru fiecare companie de stat, regie autonoma si alte institutii aflate in proprietate publica (si subventionate partial de catre stat). Estimarea este in jur de 400.000 persoane.
UPDATE: asadar numarul total al angajatilor sistemului public (sistemul bugetar + angajatii firmelor de stat) este in jur de 1,7 milioane persoane.
Chestia cu numarul de salariati din companiile nationale si regii se poate, cat de cat, rezolva. In sensul ca fiecare are un CUI (sau CIF). Sau denumire. Cu oricare din acestea, se poate accesa extrasul din bilantul anual, via site-ul Min. Finantelor. Acolo se regaseste si numarul mediu de salariati pentru anul respectiv. Numai ca e de munca, dar datele pot fi gasite. Centralizarea asta am facut-o eu pentru un amic (dar numai pentru entitatile din subordinea a trei ministere) si consider ca se poate rezolva cu o aproximatie acceptabila.
Peter, multumesc pt idee. De pe M Finante iti poti face intr-adevar o idee cam cati angajati sunt in regiile autonome, companiile si societatile nationale. Daca ai date deja compilate si vrei sa le prezinti aici (chiar daca sunt “doar” pt 3 ministere), te rog.
Aceste entitati nu sint obligate prin lege sa-si declare numarul de angajati?
Nu stiu daca sunt obligate prin lege sa-si declare numarul de angajati. Chiar daca sunt, exista mereu “metode” de a ingreuna accesul la date.
Abia acum incepe “marea scotoceala” din partea presei si vor iesi la iveala cam toate cifrele:
http://www.zf.ro/eveniment/secretele-bugetului-260-000-de-paznici-consuma-40-din-fondul-public-de-salarii-cum-comentati-6125333
http://www.capital.ro/articol/jumatate-dintre-bugetari-sunt-in-administratia-centrala-134977.html
si inca un articol interesant:
http://www.zf.ro/eveniment/statul-ar-economisi-800-de-milioane-de-euro-daca-ar-reduce-cu-25-salariile-angajatilor-din-companiile-sale-care-oricum-sunt-duble-fata-de-media-economiei-unde-se-duc-miliardele-statului-6107057/
Saga noastra nu s-a terminat.
“Conform datelor de la Institutul de Statistica, la 31 octombrie 2009, data ultimei anchete detaliate privind salariile si forma de proprietate pentru angajatori, avem urmatoarele:
-4.463.258 salariati in toata economia, din care
– 358. 879 salariati in companii de stat 100%
– 44.607 salariati in companii unde statul are peste 50%
– 1.109.722 salariati bugetari in institutii publice
“Sunt excluse cadrele militare ?i personalul asimilat (M.A.N., M.A.I., S.R.I. etc.)”, explica Statistica.
De aici, tinand cont ca Finantele numara 1,36 milioane de angajati in institutii bugetare (fara companii de stat), rezulta cei 260.000 din institutiile speciale.
Deci toti angajatii statului (institutii si companii de stat) sunt in numar de 1,76 milioane.
Sper ca v-am lamurit.
Sorin Paslaru”
Eu nu am intalnit onca ci nici un bugetar somer!